Kaip prižiūrėti vilną?

Vilna yra vienas nuostabiausių pluoštų, išsiskiriantis tuo, kad sugeba natūraliai išsaugoti švarą, nesugeria pašalinių kvapų, kontroliuoja drėgmę ir yra atsparus dėmėms. Šios savybės reiškia, kad vilnos priežiūra yra labai ne sudėtinga ir nereikalaujanti dažno plovimo. Dažnai užtenka tik išvėdinti padėjus gryname ore valandai laiko, kad vilna atsigautų. Tinkamai prižiūrima vilna gali būti ilgaamžė ir naudojama dešimtmečiais.

Plovimas. Vilna plauti reikėtų stengtis kuo rečiau, nes ji ir taip sugeba išlikti švari, o nuo per dažno skalbimo dėvisi. Rekomenduojama plauti rankomis vėsiu ar šaltu vandeniu, nes nuo karšto vandens ji traukiasi. Geriausia prieš skalbiant vilną, ją palaikyti užmerkus vandenyje apie 5 minutes. Taip ji suminkštėja ir lengvai skalbiasi. Nusausinti labiausiai padeda audinio suvyniojimas į  rankšluostį, kuris ir sugeria visą vandens perteklių. Vilnos audinių išsausinti reikia labai atsargiai, nes kitaip susiglamžo ir praranda savo formą.

Naujesnėse skalbimo mašinose yra speciali funkcija skirta vilnai skalbti arba plovimo rankomis funkcija, o tai gerokai palengvina skalbimą. Vilnos audiniams nerekomenduojamas sausas valymas (nebent etiketė ant gaminio nurodo kitaip), nes šio proceso metu sunaudojama daug chemikalų, kurie turi neigiamą poveikį ne tik aplinkai ir odai, tačiau ir vilnos pluoštui. Todėl jeigu nusprendėte naudoti sausą valymą, geriausia susirasti valyklą, kuri naudoja draugiškas aplinkai valymo priemones. 

Džiovinimas. Vilnai tinkamiausias natūralus džiovinimo būdas. Jeigu ant etiketės nenurodyta kitaip, jos negalima džiovinti drabužių džiovyklėse, nes karštoje temperatūroje audinys traukiasi, glamžosi ir praranda savo formą. Geriausias būdas išdžiovinti vilnonius audinius yra padedant juos ant rankšluosčio (kelių ar daugiau rankšluosčių, priklausomai nuo audinio dydžio) horizontalioje padėtyje formuojant gaminį taip kaip jis atrodo sausas. Pavyzdžiui, pončas turėtų būti sulenktas ties pečiais (pečių lenkimo linija) ir ištiesintas į visas puses. Džiovinant reikėtų vengti tiesioginės kaitros ar saulės spindulių, nes jie neigiamai veikia vilnos pluoštą.

Laikymas. Vilnos priežiūra ne reikalauja ypatingų laikymo sąlygų. Atšilus orams vilnos gaminiai tampa mažiau naudojami, todėl svarbiausia juos to metu apsaugoti nuo kandžių. Šie vabzdžiai dauginasi vilnos audiniuose, nes jų lervos pradinėje stadijoje minta  keratino baltymu, kurio yra vilnoje. Tačiau reikia nepamiršti, kad kandžių lervas traukia nešvarūs audiniai, užteršti maisto dėmėmis ir aliejais. Todėl atsisveikinant sezonui su vilnoniu gaminiu, pirmiausia jį gerai išvalyti ar išplauti. Spintelėse, kuriose laikote vilnonius audinius, taip pat stenkitės išlaikyti švarias. Geriausia, vilnonius audinius supakuoti į sandarias talpas, pavyzdžiui, maišus ar dėžes. Kaip papildomą apsaugą nuo kandžių, galite įdėti į vilnos audinį džiovintos levandos žiedų, nes jų kvapo vengia kandžiai. Neretai į vilnonius audinius yra įsukamas ir muilo gabalėlis, kuris taip pat atbaido nepageidaujamus vabzdžius.

Išmetimas. Kai vilnonis audinys Jums tampa nebereikalingas ar atsibodęs, jį geriausia padovanoti draugui, atiduoti labdarai ar pabandyti kitaip prikelti antram gyvenimui, nes ji gali tarnauti dešimtmečius. Taip pat tai yra aplinkos neteršiantis audinys (ypač jeigu nedažytas arba dažytas natūraliais dažais), kuris natūraliai gamtoje suyra per 12 mėnesių. 

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lakpritis Gruodis
  • Registruotis

Sukurti naują paskyrą

Ar jau turite paskyrą?
Prisijungti Arba Priminti slaptažodį